top of page
  • HKRV

Molitva blaženog hrvatskog kralja Karla IV. za vrijeme krize Koronavirusa



Molitva i zagovor blaženog hrvatskog kralja Karla IV. za vrijeme krize Koronavirusa



Blaženi Karle, prihvatio si teške zadatke i izazove koje ti je Bog dao tijekom svog života i vjerovao si uvijek u našeg Gospodina Isusa Krista kroz vodstvo Duha Svetoga. Pomozite nam sada usred globalnog širenja koronavirusa i zabranite se za nas.


Budite s onima koji su umrli; povesti ih u Božji milosrdni zagrljaj i utješiti sve one koji žale za njihovim prolaskom.


Izliječite one koji su bolesni da im povrati snagu i zdravlje uma, tijela i duha.Vodite narode s pravom prosudbom da sve odluke donose u miru i ljubavi.


Ojačajte liječnike, medicinske sestre i znanstvenike mudrošću, znanjem i suosjećanjem Božanskog Liječnika.Otpustite svoj strah, tjeskobu i ponos što možemo raditi sa svim narodima i narodima za mir i jedinstvo.


Dajte nam vjere i hrabrosti koje možemo iskusiti i dajte Bogu iscjeliteljski dodir.


Neka udijelimo svoj život u Božjim rukama, dok ne dođemo do Njega, kao što ste i vi učinili, kroz Krista, našega Gospodina.


Amen.

(Blaženi hrvatski kralj Karlo IV. kao okrunjeni i pomazani hrvatsko-ugarski vladar)

O blaženiku:

Blaženi kralj Karlo IV. Habsburško-Lotarinški, jedini je hrvatski kralj blaženik Katoličke Crkve. Na prijestolje dolazi nakon smrti najdugovječnijeg hrvatskog vladara Franje Josipa I. 1916. godine usred Velikog rata 1914.-1918. Bl. kralj Karlo IV. biva posljednji okrunjeni hrvatski i katolički kralj u Europi, za svoje vladavine zalagao se za mir među zaraćenim stranama, pomoć socijalno ugroženima, udovicama, siročadi i invalidima. Od prvog dana vladavine zalagao se za jedinstvo i ujedinjenje hrvatskih zemalja, 21. listopada 1918. proglasio je sjedinjenje Hrvatske-Slavonije, Dalmacije, Bosne-Hercegovine, Rijeke i Istre u jedinstvenu i jednakopravnu Kraljevinu Hrvatsku (Zemlje krune Zvonimirove), što je ratificirano u zajedničkom hrvatsko-ugarskom saboru 22. listopada 1918. Biva prvi vladar koji je sjedinio sve hrvatske povijesne zemlje, mario za najugroženije kroz osnivanje prvog Ministarstva socijalne brige čime je institucionalizirana briga o najugroženijima, vladar koji je mario za sve svoje podanike i tražio sveopći mir i kraj ratnih razaranja. Nakon raspada K.u.K. monarhije bio je izgnan na otok Madeiru gdje umire 1. travnja 1922. godine u teškim okolnostima uzrokovanim utamničenjem. 2004. godine sveti otac papa sv. Ivan Pavao II. proglašava ga blaženikom Katoličke crkve, u Hrvatskoj i Bosni-Hercegovini nalaze se relikvije blaženog kralja Karla IV. čime Hrvati bivaju posebice vezani uz svog posljednjeg okrunjenog vladara po Zvonimirovu nasljednom pravu i jedinog hrvatskog kralja blaženika.

Za više informacija:

141 views0 comments
bottom of page