top of page
  • Writer's pictureHKRV

Četiri koraka povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja 2024.



Četiri koraka kako dostojanstveno obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, kada slavimo vojnu pobjedu u Domovinskom ratu i oslobođenje hrvatskog kraljevskog grada Knina.


Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kada slavimo oslobođenje hrvatskog kraljevskog grada Knina u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Podsjetimo se na našu slavnu pobjedničku prošlost i stoljeća vojne tradicije ovjenčane slavom. Kao narod Hrvati su od začetka svoje državnosti u kneževinama sjedinjenima u Hrvatsko Kraljevstvo koje je neprekinuto trajalo od 925. do 1918. stvorili i održali svoje državno-krunsko pravno nasljeđe, identitet i kulturu. Upravo u 20. stoljeću prekida se taj državno-krunski kontinuitet i po prvi puta nestajemo u tamnici Jugoslavije, prvo srpskomonrhističke, a zatim socijalističke. Taj državni kontinuitet tek se obnavlja u razdoblju 1990.-1991. nakn čega kreće i obrana naše državnosti od jugo-srpske agresije i pobunjenih separatističkih snaga. Nakon što su Hrvati doživjeli mnogobrojne zločine, protjerivanja i patnje u svoje dvije domovine Hrvatskoj i Bosni-Hercegovini, te povijesnim krajevima kao što su Srijem i Boka Kotorska. U vojnim operacijama koje prethode Oluji okreće se plima rata i kreću velike oslobađajuće operacije. Početak vojno-redarstvene operacije Oluja 4. kolovoza 1995. početak je konačnog punog oslobađanja državnog teritorija, kulminacija svega je oslobađanje kraljevskog grada Knina koji u okupaciji separatista postaje sjedište njihove velikosrpske politike protjerivanja hrvatskog stanovništva. Stoga u čast svima onima koji su dali svoju mladost, svoje živote i svoju životnu sreću na oltar domovine učinimo ovih par koraka;


I. Izvjesite hrvatske zastave na vaše prozore, vratnice ili balkone! Po mogućnosti neka budu povijesni stjegovi koji svjedoče našem legitimnom pravu na obranu, našem tisućljetnom državno-krunskom kontinuitetu koji je obranjen upravo u Domovinskom ratu.


II. Otiđite na Svetu misu ili zapalite svijeću! Ako ste vjernik otiđite na Svetu misu i pomolite se našoj Gospi, Blaženoj Djevici Mariji kraljici Hrvata, sv. Josipu zaštitniku Hrvatskog Kraljevstva i našem jedinom kralju blaženiku Karlu IV. za očuvanje naše domovine, za očuvanje našeg tisućljetnog državno-krunskog kontinuiteta, za sve pale u Domovinskom ratu i one koji čekaju vječno spasenje. Ako niste vjernik simbolično zapalite svijeću u znak počasti za sve one pale u Domovinskom ratu.


III. Zahvalite se jednom branitelju i odajte mu počast na ovaj praznik! Ako se radi o pripadniku vaše obitelji djedu, ocu, stricu ili ako nemate u obitelji branitelja, nazovite ili pošaljite poruku jednom branitelju putem mobitela ili društvenih mreža kao znak počasti i zahvale. Ako ste u mogućnosti posjetite nekog branitelja i pokažite da vrednujete njihovu žrtvu i doprinos za domovinu.


IV. Proslavite pobjedu! Otvorite bocu pjenušavog vina, ovo ipak nije dan žalosti, ovo nije dan gubitka, ovo je dan pobjede, dan kada se slavi. Desetljećima nam je krivo nametan uteg gubitnika, no mi kao narod ne slavimo gubitke, mi slavimo pobjede. Stoga proslavite ovaj dan.


Nemojte da vas mediji i pojedinci obeshrabruju, mnogi će političari htjeti sebi pripisati lovorike ove svehrvatske pobjede, mnogi su to političari i radili u prošlosti, posebice nakon samog oslobođenja kraljevskog grada Knina. Ovo nije pobjeda jednih, ovo je pobjeda svih Hrvata. Ovo je bitka svih Hrvata i ovo su lovorike svih Hrvata. Ovo je dragulj u kruni pobjedom ovjenčane stoljetne hrvatske vojne tradicije. Stoga odajmo znakovito počast kroz ova četiri koraka i obilježimo dostojno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.


Svima, a posebno članovima HKRV-a koji su branitelji i suborci iz Domovinskog rata čestitamo ovaj velebni dan slave i pobjede, u ime vodstva udruge Hrvatsko kraljevsko vijeće!



Hrvatsko kraljevsko vijeće

2024.


Postanite mecena i podržite rad Hrvatskog kraljevskog vijeća, donacije možete uplatiti na:


Ime primatelja: Hrvatsko kraljevsko vijeće

IBAN: HR8123400091111081585

SWIFT: PBZGHR2X

Banka: Privredna banka Zagreb

Opis: Donacija




33 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page