top of page
  • HKRV

Članovi HKRV-a obilježili 75 godišnjicu Bleiburga i Križnih puteva


Članovi Hrvatskog kraljevskog vijeća obilježili su 75 godišnjicu stradanja Hrvata na Bleiburgu i Križnim putevima, prigodom čega su zapalili svijeće i položili cvijeće na spomenik žrtvama na Mirogoju u Zagrebu.



15. svibnja 2020. zbog onemogućenog putovanja povodom epidemije koronavirusa i adekvatnog obilježavanja 75 godišnjice stradanja Hrvata na Bleiburgu i Križnim putevima u Austriji. Članovi Hrvatskog kraljevskog vijeća, udruge, na sam dan obljetnice zapalili su svijeće i položili cvijeće na spomenik žrtvama na Mirogoju u Zagrebu.



Bleiburg i Križni putevi naziv je za skup zločina nastalih u vrijeme kraja Drugog svjetskog rata i poraća ponajprije nad Hrvatskim narodom sačinjenim od predanih vojnika i civila (mladih, staraca, žena i djece), počinjenim od strane Jugoslavenske armije, tj. partizana. Zločini su počinjeni kroz masovne likvidacije, mučenja, otmicu, pljačku i deportaciju u cilju ostvarenja klasne borbe i stvaranja jugoslavenskog socijalističkog poretka, pri čime se zločini vrše primarno na staleškoj, a sekundarno i na etničkoj i vjerskoj različitosti. Križni putevi uključivali su sustav kolona smrti, koncentracijskih logora, zatvora, te u konačnici jama, rovova i masovnih grobova u kojima su žrtve likvidirane, bez obzira na njihovu krivnju, vojnu ili civilnu pripadnost, spol i starost. Žrtve su uključivale Hrvate katolike, muslimane i pravoslavce, ponajviše građanstvo, plemstvo, kler, vojsku, obrtnike, bogate seljake i sve druge "klasne neprijatelje" novog socijalističkog poretka. Procijenjeni broj žrtava kreće se oko +300,000 čime je ovo klasificiran kao ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid. Bleiburg i križni putevi biva najveći zločin i genocid počinjen nad Hrvatskim narodom u čitavoj njegovoj povijesti, čime su žrtve tog strašnog zločina nadmašile i brojke najvećih dotadašnjih ratova i stradanja Hrvata u njima. Ovim zločinom Hrvatski narod je ostao bez svoje građanske, plemićke i intelektualne elite, kulture i društva.


U spomen na sve ubijene, deportirane i mučene bez ikakvog prava, Hrvatsko kraljevsko vijeće, udruga, im ovim putem odaje počast


Requiescat in pace










40 views0 comments
bottom of page