top of page
  • HKRV

HKRV obilježio godišnjicu smrt bana Franje pl. Vlašića i krunidbe hrvatskog kralja Kolomana


Članovi Hrvatskog kraljevskog vijeća 17. svibnja 2020. obilježili godišnjicu smrti hrvatskog bana Franje baruna Vlašića (16.05.) i krunidbu hrvatskog kralja Kolomana (17.05.)



U nedjelju 17. svibnja 2020. članovi Hrvatskog kraljevskog vijeća posjetili su kapelu sv. Križa sa spomenikom sv. Stjepana kralja na Gornjem Gradu u spomen na godišnjicu krunidbe Kralja Kolomana 1102. u Biogradu na moru. Povijesno, nakon smrti hrvatskog kralja Stjepana II. Trpimirovića zavladala je sukcesijska kriza oko hrvatskog prijestolja, te se ubrzo stvaraju dva tabora. Prvi narodni koji izabire lokalnog plemića Petra Snačića (Svačića) i drugi latinski koji je zagovarao bračne rođake Trpimirovića, taj se okupljao oko kraljice Jelene "lijepe", supruge pokojnog kralja Dmitra Zvonimira. Nakon dugogodišnjih borba između više protukraljeva Petra, Ladislava, u konačnoj bitci kod Gvozda biva poražen Petar Snačić od Kolomana, koji ulazi u pregovor s ostatkom hrvatskog plemstva (već ranije je imao potporu slavonskog). Što će uroditi sporazumom nalik Pacta Conventi u kojem Hrvatsko Kraljevstvo zadržava svoju državnost i stupa u personalnu uniju s Kraljevinom Ugarskom u osobi vladara. NjV kralj Koloman okrunjen je hrvatskom krunom, izabran od hrvatskog naroda i pomazan od Crkve za hrvatskog kralja u Biogradu na moru. Kao prigodno mjesto posjeta stoga je odabrana mala kapela, izgrađena u historicističkom stilu i duhu neogotike, sa skulpturalnim prikazom sv. kralja Stjepana. Kapelu je sagradio znameniti hrvatski arhitekt Hermann Bolle.





Nakon obilaska kapele članovi HKRV-a zaputili su se prema crkvi sv. Katarine na istoimenom trgu Gornjeg Grada, gdje je pokopan znameniti hrvatski ban Franjo barun Vlašić koji je preminuo 16. svibnja 1840. Ban Franjo barun Vlašić bio je Istaknuti junak napoleonskih ratova i kasniji general, te petrovaradinski zapovjednik, koji će biti ustoličen za bana Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. U banskoj službi istaknuo se kao pobornik Hrvatskog i Ilirskog narodnog pokreta. Pokazao se kao čvrstim braniteljem hrvatskih krunskih (državnih) prava, pa tako je zaslužnik za obranu prava hrvatske pripadnosti Rijeke. Jedan od njegovih posljednjih velikih poteza za života biva lobiranje kod hrvatskog kralja Ferdinanda V. da ukine odredbu hrvatsko-ugarskog sabora u Požunu da uvede mađarski jezik kao službeni na prostor Hrvatskog Kraljevstva, čime je njegovo ime ostalo zapisano zlatnim slovima hrvatske povijesti.



U čast tog znamenitog bana, prisutni članovi uzvikaše: "U čast i slavu velikog hrvatskog bana Franje Baruna Vlašića! Počivao u miru Božjem!"













52 views0 comments
bottom of page