top of page
  • HKRV

U Zagrebu obilježena svetkovina bl. hrv. kralja Karla IV., te godišnjica Trijalističkog proglasa 191


U ponedjeljak 21. listopada 2019. u Zagrebu je obilježeno niz godišnjica vezanih uz svetkovinu blaženog hrvatskog kralja Karla IV., Trijalističkog proglasa 21. listopada 1918. i obilježen kraj Velikog rata 1914. - 1918. Ovaj događaj organiziran je od strane Hrvatskog kraljevskog vijeća (udruge) i suorganiziran od Reda sv. Jurja loze Habsburško-Lotarinške, komturaj Hrvatska-Zagreb

Tijek obilježavanja 21. listopada (ponedjeljak)

Okupljanje je započelo ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u 17:45 sati, pred kojim se okupio dio uzvanika. Okupljeni su u 18:00 sati krenuli svečanom povorkom predvođenom državnim i povijesnim zastavama, Deželićevom ulicom sve do župne crkve sv. Blaža



U 18:30 sati u katoličkoj župnoj crkvi sv. Blaža započela je Sveta misa, koju je predvodio župnik, velečasni mons. Zlatko Koren i prečasni mr. Anđelko Katanec. U propovijedi je istaknuto da je blaženi kralj Karlo IV. jedini hrvatski kralj blaženik, koji je za Hrvatsku podnio mnogo posebice u njezinom teritorijalnom sjedinjenju, da je u svom životu bio zagovornik mira i pomoći drugima. Na kraju je zaključeno da iako ne živimo u Kraljevini, da smijemo i trebamo čuvati tu kraljevsku baštinu.



Nakon Svete mise započelo je okupljanje uzvanika pred župnom crkvom sv. Blaža nakon čega je svečana povorka praćena državnim i povijesnim zastavama, povijesnim postrojbama sačinjena članom Kraljevskog hrvatskog domobranstva i članicama Križevačke djevojačke straže, članovima HKRV i Reda sv. Jurja, te ostalim uzvanicima krenula prema vojarnama kraljevića Rudolfa (Austrijska ulica).

Kraj spomenika palim Hrvatima u Velikom ratu 1914. - 1918. ispred zgrade vojarni kraljevića Rudolfa u 19:15 započeo je svečani program obilježavanja godišnjice Trijalističkog proglasa 1918., spomena na sve pale u Velikom ratu 1914.-1918. i svetkovine blaženog hrvatskog kralja Karla IV. Svečani program krenuo je intoniranjem hrvatskih himni, prvo Lijepe naše domovine, skladatelja Josipa pl. Runjanina i prema tekstu Antuna pl. Mihanovića. Nakon čega je uslijedilo intoniranje Hrvatske kraljevske himne (Kraljevke), skladatelja Franza Josepha Haydna i prema tekstu Petra pl. Preradovića.



Svečani program vođen je na dva jezika, prvi voditelj na hrvatskom jeziku bio je gosp. Borna Kuri, dok voditelj na engleskom jeziku bio je gosp. Ante pl. Franić. Tom prilikom u ime organizatora Hrvatskog kraljevskog vijeća, koje predstavljaju njihove ekselencije i gospoda Ante Brešić pl. Mikulić, Marko Paradžik, Borna Kuri, Ante pl. Franić, gđica. Valentina Peršun i suorganizatora Reda sv. Jurja loze Habsburško-Lotarinške, Komturaj Hrvatska-Zagreb na čelu s njegovom ekselencijom komturom Romanom Bolkovićem, te u njegovu odsustvu vitezom Stjepanom Ćurićem upućeni su pozdravi svim prisutnima na obilježavanju ovih godišnjica. Nakon pozdrva organizatora, pročitana su dva pozdravna govora upućena od članova carske i kraljevske loze Habsburško-Lotarinške. Prvi od NjKV Jurja Habsburškog-Lotarinškog, unuka blaženog hratskog kralja Karla IV. i sina kraljevića Otona (Otta), koji je ovim putem zbog odsutnosti u Južnoj Americi, poslao svoje pozdrave i želje za što uspješnijim obilježavanjem ovih događaja. Drugi pozdravni govor pročitan je u ime NjKV Šandora Habsburško-Lotarinškog, austrijskog nadvojvode, toskanskog kneza i hrvatskog kraljevića. Praunuka znamenitog nadvojvode Leopolda Salvatora, koji je proveo velik dio svog života u Zagrebu u kojem je stvorio obitelj i sudjelovao u njegovu političkom, kulturnom i društvenom životu sve do 1918. Njegov praunuk, NjKV Šandor poslao je svoje pozdrave i dobre želje, te naglasio važnost predanosti našoj zajedničkoj prošlosti, vrednotama i tradiciji.




Nakon pozdravnih govora uslijedila su tri kraća izlaganja. Prvo je održao gosp. Marko Paradžik, doktorand povijesti i magistar prava, član HKRV, na temu značaja monarhizma i kraljevine u filozofiji, religiji i sociologiji. Prateći razvoj ideologije i državnog ustroja kroz povijest, s naglaskom na Hrvatsku. Drugo izlaganje iznio je gosp. Ante Brešić pl. Mikulić, doktorand humanističkih znanosti i magistar slikarstva, član HKRV, o važnosti Trijalističkog proglasa 1918. U kojem je pratio događaje vezane uz 21. i 22. listopad 1918. kada je proglašen i ratificiran vladarev proglas u kojem su po prvi puta sjedinjene hrvatske krunske zemlje, te prvi puta Istra pravno sjedinjena s maticom Hrvatskom. U svom izlaganju naveo je važnost i značaj Velikog rata 1914.-1918. koji je iza se be ostavio milijunske žrtve, među kojima Hrvati broje između 190,000 i 250,000 stradalih. Treće i posljednje izlaganje održao je gosp. Charles A. Coulombe, američki pisac, povjesničar i teolog, autor biografije o blaženom caru i kralja Karlu IV., koji je u svom izlaganju iznio povijest i život blaženog Karla IV. Njegovu važnost za katoličku vjeru i posebice Srednju Europu.





Nakon održanih izlaganja uslijedio je blagoslov za sve pale Hrvate u velikom ratu 1914.-1918. posebice one pravoslavne vjeroispovijesti koji su u tom ratu činili 20-30% sastava Kraljevskog hrvatskog domobranstva. Blagoslov je održao hrvatski arhiepiskop Aleksandar (HPC) koji je u molitvi naglasio i hrvatske velikane pravoslavne vjeroispovijesti kao što su vojskovođa Svetozar barun Boroević od Bojne (prvi Hrvat K.u.K. vojskovođa), general-bojnik Milan Emil pl. Uzelac (prvi zapovjednik zračnih snaga K.u.K. monarhije) i mnogi drugi koji su svojom značajem obilježili hrvatsku povijest.



Završetkom molitve i blagoslova uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve pale i stradale u Velikom ratu 1914. - 1918. godine, nakon čega je za kraj intonirana Hrvatska kraljevska himna (Kraljevka) i poslani zahvalni pozdravi organizatora svim prisutnima. Čime je završio svečani program obilježavanja godišnjica 21. listopada 2019.




Nadalje u poveznici možete vidjeti kratak prilog o spomendanu blaženog hrvatskog kralja Karla IV. koji sadrži dijelove samog obilježavanja (snimio: Laudato TV).

Kao i službeni program čitavog događaja:

Ovom prilikom želimo zahvaliti

Organizatoru:

*Hrvatskom kraljevskom vijeću (udruga)

Suorganizatoru:

*Redu sv. Jurja loze Habsburško-Lotarinške, Komturaj Hrvatska-Zagreb

Poč. povijesnim postrojbama:

*Kraljevskom hrvatskom domobranstvu (1848.-1868.-1918.)

*Križevačkoj djevojačkoj straži

Crkvenim i vjerskim ustanovama i orgnaizacijama:

*Župna crkva sv. Blaža

*Župnik, velečasni mons. Zlatko Koren

*Prečasni mr. Anđelko Katanec

*Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi *Hrvatski arhipiskop Aleksandar

Stranim uzvanicima i govornicima: *Gosp. Charles A. Coulombe

Snimateljima: *Laudato TV https://laudato.tv/

Posebna zahvala donatorima: *Obitelj Ljubanović, obitelj Brešić pl. Mikulić, obitelj Kuri Zahvala donatorima: *Gosp Matija Sviben, gosp. Bernard i drugi anonimnim donatorima

133 views0 comments
bottom of page