top of page
  • HKRV

U veljači održani 10. Monarhisti u pubu!


26. veljače 2020. u Zagrebu, održani su jubilarni deseti Monarhisti u pubu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog kraljevskog vijeća (HKRV). Jedina takva vrsta tematskog monarhističkog druženja u ugodnoj atmosferi zagrebačke kavane 19.st., potakla je zanimljive rasprave o temama iz naše povijesti i monarhizma u sadašnjici.

Glavna tema susreta i rasprave bila je; Vladarsko nasljedstvo i primogenitura

Unatoč nedavnom izbijanju i prisutnosti koronavirusa u Hrvatskoj i lošem vremenu, što je utjecalo na broj prisutnih. Najhrabrji su se odvažili i sudjelovali u ovom jedinstvenom susretu i salonskoj debati

O temi razgovora:

Ususret inauguracije predsjednika Republike Zorana Milanovića, postavlja se pitanje je li Hrvatska mogla drugačije? Postoji li alternativa tom sustavu u vidu nama povijesno, tradicionalno prirodnije parlamentarne monarhije? U tom pogledu osvrnut ćemo se na teme vladarskog nasljedstva i primogeniture, tj. prvorodstva kroz koje ćemo pogledati praksu današnjih suvremenih europskih monarhija, kao i vlastitu prošlost. Vidjet ćemo sve kandidate prema starim pravima i raspravljati o alternativi predsjedničkom republikanskom sustavu kakav imamo danas u vidu parlamentarne ustavne monarhije.


Vode se tri teme, prva se odnosi na vrste nasljedstva, tj. primogeniture u parlamentarnim monarhijama. Od povijesnih sve do sadašnjih, te način na koji se vrši ustoličenje novog vladara u tu čast. Druga tema odnosi se na trenutne događaje u Ujedinjenom Kraljevstvu i zemaljama Commonwealtha, napose Kanadi i budućnosti tih zemalja i alternativama dinastijskog nasljedstva. Treća i zadnja tema odnosi se na povijest nasljedstva u Hrvatskoj od najranijih kneževina i kraljevina, sve do Pragmatičke sankcije koja biva na snazi još danas i već stoljećima ukazuje na sustav primogeniture kakav imamo. Trebali Hrvatska ako ikad postane ponovno parlamentarna monarhija vratiti se tom sustavu ili pogledati neki novi. Koje obitelji i loze imaju pravo na ustoličenje i koju bi sami podržali.




Oblik rasprave:

Monarhisti u pubu, klub je Hrvatskog kraljevskog vijeća, kao otvoreni projekt salonskog debatskog razgovora u kojem mogu sudjelovati svi bez obzira na članstvo u HKRV. Monarhisti u pubu su jedina takva vrsta tematskog debatnog monarhističkog druženja. Format: nakon kraćeg izlaganja o temi, svatko se može javiti za kraće izlaganje od 3 minute, na što mu mogu svi prisutni odgovarati replikom u trajanju od 1 minute. Voditelji mogu ukoliko se radi o zanimljivijem diskursu rasprave dozvoliti nekome prvenstvo replike kako bi se rasprava nastavila. Nakon same debate slijedi slobodan dio, gdje su svi pozvani na opušteno druženje.





Nakon razgovora o temi, druženje se nastavilo u slobodnijem tonu i raspravama. Interes članova pokazao je moguće buduće teme za sljedeće Monarhiste u pubu. Druženju osim potpore Hrvatskog kraljevskog vijeća, nazočili su i pojedini članovi HKRV, te mnogi mladi sudionici, posebice studenti različitih područja društvenih i prirodnih znanosti, koji su svojim znanjem i mišljenjem dali svoj doprinos zanimljivoj temi.

Hvala svima koji su se okupili i u ugodnoj atmosferi zagrebačke kavane iz 19. st. raspravljali o temama iz naše povijesti i monarhizma u sadašnjici. Posebno se zahvaljujemo onima koji su pomogli i potakli svojim doprinosom budući rad i održavanje Monarhiste u pubu, koji se planiraju proširiti i u ostale hrvatske gradove. Radujemo se vašem dolasku na sljedeće Monarhiste u pubu!


NAPOMENA!

Poštovane dame i gospodo, članice i članovi HKRV-a, prijatelji i suradnici,


Zbog trenutnog općeg lošeg javnog zdravstvenog stanja uzrokovanog izbijanjem epidemije koronavirusa, u cilju prevencije i zaštite, odlučeno je da se sve javne aktivnosti Hrvatskog kraljevskog vijeća i njezinih klubova neće odvijati u sljedećim tjednima. Prateći naputke Svjetske zdravstvene organizacije i vodećih stručnjaka, odlučeno je da će sve organizirane javne aktivnosti koje su slijedile u sljedećih 30 dana biti odgođene. Ova odluka svakako ne umanjuje aktivnosti klubova i udruge HKRV, stoga pozivamo sve za sudjelovanje u našim grupama i aktivnostima na društvenim mrežama, napose projektima kao što su "Royal Cropedia" (projekt hrvatske kraljevske enciklopedije na engleskom jeziku). U međuvremenu želimo svim članovima i prijateljima HKRV-a sigurnost i sreću, držite se naputaka o općoj higijeni i zaštiti. Sretno!

U ime Kraljevinskog stola (vodstva i tajništva HKRV) Borna Kuri, mag. info. S-CRC, DPC-CRC

Za više informacija:

66 views0 comments
bottom of page