top of page
  • HKRV

Spomendan sv. Josipa zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva


Današnjim danom 19. ožujka spominjemo se svetog Josipa, zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva. 1687. godine sabor Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije donosi odluku o proglašenu sv. Josipa zaštitnikom Hrvatskog Kraljevstva. U tom trenu obrazložena je odluka ovim riječima:



"Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u kraljevskom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.''

Povijesno razlog odabira počiva na činjenici da je zaštitnik Kraljevine Ugarske, tj. Zemalja Svete Krune u čijem sastavu je bila i Kraljevina Hrvatska, blažena djevica, Bogorodica Marija, zbog čega se Ugarska često naziva Marijinim Kraljevstvom. Time je simbolično, kao što je Hrvatska u krunskom svezu s Ugarskom partner, tako biva i izabran sv. Josip kao suprug Marije za zaštitnika Kraljevine Hrvatske.

(sv. Josip, slika Guida Renija i grbovi hrvatskih kraljevinskih zemalja)

Sveti Josip, zaručnik i suprug djevice bogorodice Marije i očuh Isusa Krista, slavi se 19. ožujka ujedno kao i zaštitnik očeva i 1. svibnja kao zaštitnik radnika, zaštitnikom nerođene djece, migranata, trudnica, istraživač, stolara itd. Na njegov zagovor se poziva na blagu i dostojanstvenu smrt umirućeg, te time biva i zaštitnikom umirućih. Uz Hrvatsko Kraljevstvo, sv. Josip biva zaštitnikom Opće Crkve, jednim od zaštitnika Austrijske carevine i nadvojvodstva, zaštitnikom Kraljevine Belgije, Filipina, Kine itd. Hrvatsko Kraljevstvo u povijesti je imalo više zaštitnika uz Bogorodicu bivaju kopatroni sv. kralj Stjepan kralj i sv. kralj Ladislav, ujedno i zaštitnici zagrebačke prvostolnice, dok kroz povijest smatraju se svecima zaštitnicima sv. Jeronim (ujedno zaštitnik Dalmacije), sv. Ćiril i sv. Metod i sv. Ilija (zaštitnik Bosne).

(Ilirske-Hrvatske zemlje, Kraljevstvo Dalmacije i Hrvatske svezak šesti, zemljovid iz 1666.)

(povijesne Zemlje hrvatske krune, zemljovid iz 1911.)

Ovim putem vodstvo Hrvatskog kraljevskog vijeća, čestita svime spomendan zaštitnika Hrvatskog Kraljevstva, neka zagovor sv. Josipa čuva našu domovinu naše tisućljetno Hrvatsko Kraljevstvo


78 views0 comments
bottom of page