top of page
  • HKRV

Pomoć, savjeti i informacije za prijavu štete prouzročene potresom u Zagrebu (HKRV)


Ako imate oštećenja prouzročena potresom u Zagrebu, volonteri Hrvatskog kraljevskog vijeća, udruge, pomoći će vam kroz dokumentiranje, savjete i informacije vezane uz prijavu posljedica potresa u Zagrebu.


22. ožujka Zagreb je pogodio niz teških potresa koji su iza sebe ostavili desetke ozljeđenih i nažalost i jednu žrtvu. Mnoge obitelji su pretrpjele oštećenja u svojom domovima, a ne mali broj građana je ostao van svojih domova. Kako je gradonačelnik Milan Mandić proglasio elementarnu nepogodu, čime je omogućena prijava štete za naknadu za obnovu domova, obiteljskih kuća, zgrada i gradskih objekata. Hrvatsko kraljevsko vijeće, udruga, uputila je poziv svojim članovima u različitim strukama da pomognu svojim sugrađanima kroz volontiranje, pomoć, savjete i informacije. S obzirom na to da javne službe i različiti volonteri pomažu u najosnovnijim potrebama, ovom prilikom sastavljene su ekipe od stručnjaka koje vam mogu pomoći u trenutnoj krizi.


Volonteri HKRV vam mogu pomoći u:


*Dokumentiranju i fotografiranju štete za prijavu za naknadu i obnovu

*Savjeti i informacije oko postupka vezanog uz prijavu za naknadu i obnovu

*Konzervatorski savjeti za oštećenja predmeta i objekta spomeničke ili umjetničke vrijednosti *Sanacija oštećenih zgrada (odvoz građevnog materijala i šute, općenita fizička pomoć u svakom obliku u kojem nam uvjeti i mogućnosti dozvoljavaju)


Upit za pomoć, savjete i informacije šaljite na ovu e-adresu (e-amil) s naznakom (Savjeti i informacije ili Dokumentiranje štete):



ILI POPUNITE JEDNOSTAVNI UPITNIK

odabirom donje ikone:

Upitnik za vrtu pomoći, savjeta i informacija





PRIJAVE ZA DOKUMENTIRANJE ŠTETE

Ukoliko imate oštećenja u svom domu, nudimo vam volontere koji vam mogu s profesionalnom fotografskom opremom dokumentirati sva oštećenja. Prilikom dogovora o pregledu, dokumentiranju i fotografiranju oštećenja na teren dolazi ekipa od tri volontera koji će zabilježiti sva oštećenja. Trenutno se mogu prijaviti samo oštećenja u području šireg središta Zagreba, ako će biti prilike i mogućnosti s vremenom se proširuje volontiranje i na druge četvrti. Ekipe od tri volontera čine stručnjaci iz jedne od ovih struka: arhitekt, povjesničar umjetnosti, građevinar, restaurator-konzervator i informatičar.


Uvjeti za dokumentiranje u koracima: 1. Ako se vaš dom nalazi u ovim četvrtima Donji Grad, Gornji Grad-Medveščak, te dio četvrti Črnomerec, Trešnjevka-Sjever i Maksimir


2. Ako vaš dom nije teško oštećen i stoga ne predstavlja opasnost po sigurnost drugih osoba (u slučaju da predstavlja, kontaktirati mjerodavne službe na: 0800 8805 i prijava za statičare: uhs@zagreb.hr )


3. Ako zadovoljavate prva dva uvjeta, tada u naslov (predmet) emaila navodite "Dokumentiranje i fotografiranje štete". U daljnjem tekstu navodite adresu objekta, stanje objekta, pravni status objekta (je li vaše vlasništvo), kontakt broj (mobitel) i kraći opis



ILI POPUNITE JEDNOSTAVNI UPITNIK

odabirom donje ikone:

Upitnik za vrtu pomoći, savjeta i informacija

Postupanje s volonterima 1. Svi volonteri nose zaštitne maske i rukavice, stoje u razmaku od 2 matera i dokumentiraju nastalu štetu u vašem domu profesionalnom fotografskom opremom


2. S volonterima morate držati obavezan razmak od 2 metra i pritom nositi neku vrstu zaštite lica


3. Prilikom pregleda prostorija prvo im ukazujete na vidljiva oštećenja koja će oni zatim dokumentirati


4. Nakon zaključenja pregleda i dokumentiranja štete dogovarate preuzimanje građe (email adresu)




SAVJETI I INFORMACIJE


Ukoliko imate pitanja vezana uz dokumentaciju i način kako prijaviti štetu, otvorili smo službu u kojoj osobe iz područja struke: prava, nude vam savjete i informacije o daljnjim postupcima. Svi upiti se rješavaju putem emaila.



Postupak za savjete i informacije 1. u naslov (predmet) emaila navodite "Savjeti i informacije". U daljnjem tekstu navodite adresu objekta, stanje objekta, pravni status objekta (je li vaše vlasništvo), kontakt broj (mobitel) i kraći opis željenog upita




ILI POPUNITE JEDNOSTAVNI UPITNIK

odabirom donje ikone:

Upitnik za vrtu pomoći, savjeta i informacija


KONZERVATORSKI SAVJETI ZA OŠTEĆENJE PREDMETA I OBJEKTA

Ukoliko imate pitanja vezana uz predmete ili objekte umjetničke ili spomeničke vrijednosti, te njihovu adekvatnu konzervaciju. Otvorili smo službu u kojoj osobe iz područja struke: povijest umjetnosti (konzervacija) i restauracija-konzervacija, nude vam savjete i informacije o daljnjim postupcima. Svi upiti se rješavaju putem emaila.

Postupak za umjetničko-spomeničke savjete 1. u naslov (predmet) emaila navodite "Umjetničko-spomenički savjeti". U daljnjem tekstu navodite adresu objekta ili predmeta, stanje objekta ili predmeta, pravni status objekta ili predmeta (je li vaše vlasništvo), kontakt broj (mobitel) i kraći opis željenog upita




ILI POPUNITE JEDNOSTAVNI UPITNIK

odabirom donje ikone:

Upitnik za vrtu pomoći, savjeta i informacija





UPITNIK ZA ODABIR VRSTE POMOĆI, SAVJETA I INFORMACIJE



Jednostavan upitnik koji vam u nekoliko koraka pomaže odabir vrste pomoći, savjeta i informacija koje vam trebaju, nakon čega naši volonteri mogu brže i spremnije pristupiti vašim zahtjevaima kroz izazak na teren i dokumentaciju ili u davanju savjeta i informacija oko prijave štete. Kratke upute kako koristiti naš upitnik za što bržu komunikaciju i time vama brže u pomoć.







Nakon pregleda uputa slobodno popunite pravi upitnik u ikoni ispod teksta i nadamo se da vam možemo na bilo koji naćin biti od pomoći. Sretno!



Upitnik za vrtu pomoći, savjeta i informacija

PRITISNITE IKONU ZA FORMULAR





PREPORUKA MUZEJIMA, GALERIJAMA I ZAGREBAČKOJ NADBISKUPIJI

Zbog teškog stanja kulturne i spomeničke baštine i predmeta, te manjka stručnog kadra u ovim trenutcima, pozivamo vas ako su vam potrebni stručnjaci iz područja povijesti umjetnosti (doktorandi, magistri, prvostupnici i studenti), da nam se javite čime možemo naše članove koji su voljni volontirati, aktivirati u vaše trenutne projekte i potrebe.


Ukoliko su vam potrebni stručni volonteri javite se na službenu e-adresu (email) udruge:







OPĆI POZIV ČLANOVIMA HKRV!

Pozivamo sve članove i suradnike Hrvatskog kraljevskog vijeća, u razini doktora, doktoranda, magistra, prvostupnika i studenta ovih struka:


*arhitekt *građevinar (napose statičar) *povjesničar umjetnosti (napose konzervator) *restaurator-konzervator *pravnik *informatičar


da se jave na ovu e-adresu (email) ako žele volontirati na projektima vezanim uz pomoć, savjete i informacije građanima pogođenim potresom u Zagrebu:





DONACIJE ZA HUMANITARNI ODJEL

Trenutno još nisu omogućene donacije za nabavku i podjelu zaštitne opreme, te digitalne opreme za obavljanje dokumentacije i pomoći. Ukoliko se otvori mogućnost doniranja, sva sredstva idu u navedeno, višak sredstava se kasnije uplaćuje na Hrvatski Caritas i "Zajedno za Zagreb" (Vlada HR). Do tada, ako imate želju za donacijom, naglasite u naslovu (predmetu) "Donacije" prilikom slanja upita na ovu e-adresu:





Za više informacija možete se obratiti direktno tajniku HKRV i zaduženom koordinatoru za Humanitarni odjel Hrvatskog kraljevskog vijeća:








144 views0 comments
bottom of page