top of page
  • Writer's pictureHKRV

Blagdan Svih svetih


Povodom blagdana Svih svetih članovi Hrvatskog kraljevskog svijeća posjetili su zagrebačko groblje Mirogoj, gdje su prisustvovali Svetoj misi i zapalili svijeće na grbove mnogih istaknutih Hrvata kao i palih sinova domovine tijekom 19. i 20. stoljeća


1. studenog 2020. članovi Hrvatskog kraljevskog vijeća posjetili su zagrebačko gradsko groblje Mirogoj, gdje su zapalili svijeće i pomolili se na grobovima hrvatskih velikana, kao onima mnogih palih sinova domovine tijekom 19. i 20. stoljeća. Zbog epidemioloških obaveza ovogodišnja posjeta je bila simbolična i brojčano ograničena. Tom prilikom članovi su sudjelovali na Svetoj misi koja se održala kraj u potresu teško stradale crkve Krista kralja. Misno slavlje predvodio je NjU kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i mitropolit zagrebački uz prisutne mons. Zvonimira Sekelja, preč. Vlado Mikšić i druge. Tom prilikom u propovijedi je istakao vječno spasenje i utjehu koju nam Krist Kralj daje, iz propovijedi izdvajamo:


"Svatko od nas ima svoje svetce, svatko od nas ima svoje pokojne. Oni su naši, jer su dio našega života, našega usmjerenja, našega trpljenja, ohrabrenja i obraćenja. Danas smo s njima povezani s njima u zahvalnosti jer nisu živjeli samo za sebe, jer su bili otvoreni otajstvu života. Oni su naši prijatelji, oni su snaga našeg života, oni nas jačaju svojom blizinom jer su u Bogu. Draga braćo i sestre hvalevrijedna je praksa da ovih dana posjećujemo naša groblja i molimo za naše drage pokojne. To sada činimo i mi na našem zagrebačkom Mirogoju, čija je crkva zajedno s arkadama stradala u potresu u ožujku ove godine."

Prisutno misno slavlje dodatno je upotpunio Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva pod vodstvom Josipa pl. degl' Ivellia.


Među mnogim grobovima i spomenicima koje su članovi Hrvatskog kraljevskog vijeća posjetili valja istaknuti grob i spomenik Srpanjskim žrtvama, palim Hrvatima u Velikom ratu 1914.-1918., palim hrvatskim domobranima u Drugom svjetskom ratu i palim Hrvatima u Domovinskom ratu. nadalje posjetili su grobove znamenitih hrvatskih banskih, barunskih, grofovskih obitelji, kao i one velikana hrvatske prošlosti




HKRV 2020.


Ukoliko želite podržati rad Hrvatskog kraljevskog vijeća, donacije možete uplatiti na:

Ime primatelja: Hrvatsko kraljevsko vijeće

IBAN: HR81 2340 0091 1110 8158 5

SWIFT: PBZGHR2X

Banka: Privredna banka Zagreb

Opis: Donacija

Comentários


bottom of page