top of page
  • Writer's pictureHKRV

Božić u znaku dobrih djela i pomaganja zajednici


Hrvatsko kraljevsko vijeće prikupilo sredstva, namirnice, slastice i odjeću za beskućnike i samostan Misionarki ljubavi u Zagrebu


Tijekom ovog svetog i mirnog Badnjeg dana u iščekivanju blagdana Božića članovi Hrvatskog kraljevskog vijeća u suradnji Humanitarnog odjela HKRV i novonastale Gebetslige Hrvatske predali su sestrama misionarki ljubavi u Zagrebu odjeću, potrepštine, namirnice i slastice za beskućnike i potrebite.


Volonteri HKRV-a već su danima radili sa beskućnicima nudeći im pomoć i brižnju riječ savjeta i društva. Nažalost teškom krizom u zemlji, velikim poskupljenjima i lošom gospodarskom i tržišnomm politikom došlo je do velikih društvenih razlika i krize. Dok u jednu stranu imamo razbacivanje napuhivanjem cijena i prekopotrošnjom u doba adventa s druge strane imamo sve veći broj beskućnika i potrebitih ispod i na granici siromaštva. Upravo stoga je HKRV u tradiciji prosinca posvećenog dobrotvornom radu odabrao ove godine pomagati i prikupljati potrebštine za potrebite, u tom cilju izabrali smo Misionarke ljubavi, red koji je započela sv. majka Tereza i koje s toliko ljubavi i predanosti pomažu upravo najsiromašnijima u našoj zajednici.





Ovom prilikom vodstvo Hrvatskog kraljevskog vijeća sa svim članstvom izražava srdačne želje za blagoslovljen i sretan Božić i Novu 2024. godinu! Tom prilikom prenosimo poruku našeg patera Luke Poljaka povodom došašća i Božića:




Poruka budnosti i iščekivanja

Vlč. Luka Poljak,

Hrvatski katolički centar Gospe od Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, HKRV


Budnost kao koncept izvrsnosti koja oslobađa, stoji nasuprot konceptu rutine koja zarobljava. Počesto čujemo među sobom prigovore nezadovoljstva kako nam mnoge stvari postaju rutinom, te gube svoju čar i ljepotu. U novije vrijeme, to je čak postalo Došašće i sam Božić. Snena nam je duša od svakodnevnog pogleda na prolazne, jednolične, nevažne, pa i grješne okolnosti svijeta oko nas, te stoga neizbježno upadamo u opasnost duhovnog "spavanja“. U takvom trenutku, više ne možemo uočiti sâmog Krista. Nažalost, to postaje sve lakše učiniti. Kao rezultat toga, oči naše duše bivaju zamračene, ignorirane, zaboravljene i odbačene. Čini se kako mnogi u našem današnjem svijetu više nisu u stanju proći kroz rastuću kaotičnu buku kako bi opazili nježan, jasan i dubok glas Spasitelja svijeta. Kada nešto rutinski činimo, postajemo preuzetni u svoje vlastite sposobnosti. Kršćanski život nije rutina, nego svakodnevno nadilaženje naših ograničenosti, odnosno – stremljenje prema putu svetosti. Budnost nam daje jasno usmjerenje i poticaj za ostvarenje tog cilja. Kako bismo ovo Došašće proveli u toplini prave duhovne radosti, njegujmo unutarnji osjećaj budnosti koja nadahnjuje za svakodnevno pronalaženje novih načina hoda u svetosti. U tome, neka nas najviše ohrabruje primjer naše Nebeske Majke, koja u trenutku Navještenja zadobiva najveću nagradu za svoju postojanu budnost – dar utjelovljenja Spasitelja svega svijeta pod svojim majčinskim srcem. Dok započinjemo Došašće, naš Gospodin i Spasitelj Isus Krist progovara u najdubljim dubinama duše. Neće vikati, šaputat će kako bismo mu darovali svoju punu pozornost – zahtijevat će našu budnost. Otvorimo stoga oči svoje duše, odvažimo se na postizanje izvrsnosti kroz njegovanje duhovne budnosti. Tek tada, neće nam promaknuti zvjezdani sjaj Božićne noći. Cijelom vodstvu i članstvu Hrvatskog kraljevskog vijeća, želim blagoslovljeno razdoblje Došašća.





Učinite dobro ovaj Božić i podržite naše volontere i rad Hrvatskog kraljevskog vijeća, postanite mecena uplatom na:


Ime primatelja: Hrvatsko kraljevsko vijeće

IBAN: HR8123400091111081585

SWIFT: PBZGHR2X

Banka: Privredna banka Zagreb

Opis: Donacija

bottom of page