top of page
  • Writer's pictureHKRV

U Hrvatskoj osnovana Gebetsliga!

Updated: Dec 19, 2023



Hrvatska se konačno pridružila zemljama diljem svijeta osnutkom Gebetslige u cilju kanonizacije blaženog kralja Karla IV. i molitve za mir među narodima. Gebetsliga je najveća katolička laička organizacija s ciljem kanonizacije blaženog kralja Karla IV., posljednjeg austrijskog cara, hrvatskog, ugarskog, češkog itd kralja koji je umro u mukama na glasu svetosti 1922.



Blaženi kralj Karlo IV. postao je prijestolonasljednik nakon umorstva Franje Ferdinanda i supruge Sofije u Sarajevu 1914., sa smrću dugovječnog kralja Franje Josipa I. krajem 1916. ustoličen je i ubrzo okrunjen kao vladar. U svoje dvije kratke godine vladavine zalagao se za mir, posebice je zastupao one najsiromašnije, osnovao je prvo ministarstvo socijalne skrbi na europskom tlu, privatno uz suprugu službenicu Gospodnju Zitu zagovarao i osnivao dobrotvorne privatne fondove za udovice, siročad, invalide rata i siromašne. Čak u maniri suosjećanja naredio je da se smanje i pojednostave obroci za sve članove, službenike, uglednike vladarskog doma kako bi podnosili jednaku sudbinu kao i njihovi narodi. Za Hrvate posebice drag vladar, koji je imao sluha za bilo naroda poznat po zalganju i ujedinjenju svih hrvatskih zemalja, od malih nogu vezan uz Hrvatsku i Hrvate gdje je kao dječak provodio ljetne mjesece u Opatiji. Iako nikada nije abdicirao sa prijestolja povukao se iz državničkih poslova kao uvjet za ostvarenje mira i kraja konačne patnje svojih naroda proživljenih u neimaštini i teškim danima rata. U svojim posljednjim danima i satima života pronio je zaloga za svoje narode i posvetio se u potpunosti Kristu prema čije presvetu srcu je imao posebno štovanje. Sveti papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 2004. u Rimu.



Stogodišnjica smrti kralja Karla IV. 2022., prisutni članovi doma Habsburško Lotarinškog i različitih organizacija među kojima također Gebetsliga i HKRV.


Gebetsliga diljem svijeta

Gebetsliga ili punim imenom Cara Karla molitvena liga za mir đemu narodima (lokalne zemlje nose ime cara ili kralja ovisno o tradiciji) najveća je katolička laička organizacija koja okuplja nacionalne i internacionalne ogranke diljem svijeta s ciljem zalaganja za kanonizaciju blaženog kralja Karla IV. i molitve za mir đeu narodima. Organizaciju predvodi NjP Fernand Franck nadbiskup emeritus Luksemburga a čine zastupnici iz mnogih zemalja. Organizacija svoje začetke ima u davnoj 1895. kada je uršulinska redovnica, majka Vincentia Fauland prorekla sudbinu blaženog Karla kao vladara i teške muke koje će podnijeti, te započela od tada molitvu za Karla koja će biti osnova za kasniju Gebetsligu. Od 2004. i proglašenjem blaženim, Gebetsliga ima osnovu njegova cilja za kanonizaciju i trenutno je u predstavljanju slučaja potrebnog čuda pred crkvenim vlastima. Uz cilj kanonizacije posvećena je promicanju povijesti, kulture, života i ideala blaženog kralja Karla IV., molitve za mir među narodima, koja je posebice potrebita u ovom dobu rata i muka i humanitarnom radu.




Dolazak relikvije blaženog kralja Karla IV. u Zagreb 2014., članovi HKRV s nadvojvotkinjom Anom Gabrijelom, uvodivcom nadvojvode Rudolfa najmlađeg sina blaženog Karla IV.


Gebetsliga Hrvatska

U Hrvatskoj sve započinje još 2014. kada dolazi relikvija blaženog Karla IV. u zagrebačku prvostolnicu, što su popratili članovi HKRV-a još u začetcima i prvim događajima naše organizacije. Hrvatsko kraljevsko vijeće već godinama je ciljano jedna od rijetkih organizacija koja uzastupno svake godine organizira ili suorganizira događaje, spomendane, predavanja vezana uz spomendan blaženog kralja Karla IV. Jedan od ciljeva naše orgnaizacije koja i u duhovnom aspektu je do sada bila posvećena zalogu za kanonizaciju blaženog Karla IV. kroz redovite molitve, svete mise bio je dugoželjeni pristup HKRV Gebetsligi. Kao nepolitčka organizacija posvećena isključivo kulturnom, znanstvenom, društvenom i humanitarnom radu nakon tjedana pregovora uspjeli smo postići pravilnik o Gebetsligi Hrvatska koji biva upravo potvrđen, čime je ona službeno i zaživjela. Gebetsliga Hrvatska, samostalni je odjel Hrvatskog kraljevskog vijeća nastao 15. prosinca 2023. potvrđivanjem pravilnika o odjelu Kralja Karla IV. molitvene lige za mir među narodima, kojeg su potvrdili u ime Gebetslige predvođene nadbiskupom Franckom, zastupnici predstavljeni kroz gđu Suzzane Pearson. Pregovore su vodili u ime HKRV-a Kristijan pl. Janković, uz vodstvo HKRV-a i u ime Gebetslige gđa Suzzane Pearson, otac Jordan Hainsey, gosp Jeff Bedia, Allan Barasorda itd koji su urodili plodom i zajedničkim uvažavanjem i željom za pristupom. Trenutno Gebetsliga Hrvatska broji 14 članova od čega 2 svećenika koji čine osnovu rada i uskoro otvara vrata pristupa svima onima kojima je na srcu vjera u Krista, želja za kanonizacijom blaženog Karla IV. i nada i molitva za mir među narodima.

Glavni ciljevi Gebetslige Hrvatske za 2024: *Misa zahvalnica za pristup i osnutak Gebetslige Hrvatske i želje kanonizacije Karla IV.

Dovršavanje prijedloga hrvatske molitve za blaženog kralja Karla IV. prema naputku danom od Nadbiskupije Zagrebačke iz 2021. *Audijencija kod NjP Dražena Kutleše nadbiskupa zagrebačkog i prezentacija ciljeva i rada Gebetslige i HRKV *Izrada hrvatskog i engleskog odjelka Gebetslige Hrvatska na mrežnim stranicama *Organiziranje suradnje s Gebetsliga Sjeverna Amerika (SAD i Kanada) i drugim org *Sveta misa za želje kanonizacije Karla IV. 1. travanja 2024. *Spomendan blaženog kralja Karla IV. 21. listopada 2024. *Humanitarni rad u prosincu 2024. *Redovite zajedničke molitve




Svete mise povodom spomendana blaženog kralja Karla IV., slike iz Zagreba 2019. i 2022.



Hrvatsko kraljevsko vijeće

2023.


Postanite mecena i podržite rad Hrvatskog kraljevskog vijeća, donacije možete uplatiti na:


Ime primatelja: Hrvatsko kraljevsko vijeće

IBAN: HR8123400091111081585

SWIFT: PBZGHR2X

Banka: Privredna banka Zagreb

Opis: Donacija






bottom of page