top of page
  • HKRV

Aktivan siječanj u Zagrebu. Obilježeno kraljevo - rođendan NjKV hrvatskog kraljevića Karla i drugi i


Povodom obilježavanja kraljeva, 11. siječnja 2020. održano je posebno izdanje popularnog tematskog druženja Monarhisti u pubu pod pokroviteljstvom Hrvatskog kraljevskog vijeća (HKRV). Povod obilježavanju starog hrvatskog domoljubnog i rodoljubnog blagdana kraljeva, bio je rođendan NjKV hrvatskog kraljevića Karla Habsburško-Lotarinškog (Karl von Habsburg).




Kraljevo i NjKV kraljević Karlo

Naziv koji dolazi od značenja kraljev dan ili kraljevo dobro. Označava stari hrvatski naziv za obilježavanja nekoliko važnih kraljevskih nadnevaka vezanih uz opće narodno, tj. pučko slavlje. Najpoznatija i jedna od najstarijih u kontinuitetu tradicija, koja potječe iz vremena srednjovjekovlja, jest slavlje kraljeva rođendana. Punim imenom Karlo Tomas Robert Marija Franciskus Juraj Bahnam Habsburško-Lotarinški (poznatiji kao Karl von Habsburg) hrvatski je prijestolonasljednik, kraljević i čelnik loze Habsburško-Lotarinške. NjKV Karlo, unuk je posljednjeg hrvatskog kralja po Zvonimirovu nasljednom pravu, te jedinog hrvatskog kralja blaženika Katoličke crkve, Karla IV. Sin je vele-odlikovanog hrvatskog zaslužnika, borca za hrvatsku nezavisnost, kraljevića Otona (Otta) Habsburško-Lotarinškog. Rođen je 11. siječnja 1961., pripada najdugovječnijoj hrvatskoj kraljevskoj obitelji, čije je po nasljednom pravu najviši član. Suveren je Reda sv. Jurja loze Habsburško-Lotarinške, predstavnik Paneuropske unije, član Plavog štita (org. za zaštitu ugrožene kulturne i spomeničke baštine), bivši poručnik ratnog zrakoplovstva, zastupnik Europske skupštine (parlamenta), član Družbe Braće Hrvatskog Zmaja itd. Svoju neprekidnu vezu s Hrvatskom obnavlja 1990. prilikom svoje posjete Zagrebu, od kada aktivno sudjeluje u hrvatskom društvu, posebice u zaštiti hrvatske kulturne baštine u vrijeme Srbo-jugoslavenske agresije 1991.-1995. U to vrijeme u Hrvatskoj upoznaje i svoju buduću suprugu, s kojom ima troje djece koja sva među ostalim nose i hrvatska imena; nadvojvoda Ferdinand Zvonimir (r. 1997.), nadvojvotkinje Eleonora Jelena (1994.) i Glorija Marija Bogdana (r. 1999.). Hrvatski je državljanin, među ostalim se smatra Hrvatom i hrvatskim domoljubom, sa stalnom adresom među ostalim i u Hrvatskoj.



Svečano izdanje 9. Monarhista u pubu povodom proslave kraljeva

Glavna tema salonske rasprave bila je; Muška etiketa, nekoć i danas

U gornjogradskoj atmosferi stare stoljetne zagrebačke kavani Palainovke, okupilo se na desetak gostiju i članova HKRV koji su sudjelovali u ugodnoj atmosferi u razgovorima na temu Muške etikete, nekoć i danas.

Osim uvodnog izlaganja o povijesti kraljeva, te tradicije slavlja vladarskog rođendana kao prvog državnog praznika, prakse u hrvatskoj tradiciji. Uvod je završio kratkim osvrtom na biografiju kraljevića NjKV Karla, nakon čega je uslijedio uvod u prvu temu svečanog izdanja Monarhista u pubu. Tema je varirala od povijesti dizajna muške mode, priličnog i nepriličnog ponašanja muškaraca u vidu javnosti, a napose prema ljepšem spolu. Stare rasprave o tome postoji li uopće gospodin (gentlemen) u današnjem društvu. Jesu li različiti filmski uzori kao što je Kingsman pomogli u popularizaciji gospodskog ponašanja. Koja je razlika između Kubanke i cigare? Kako se pije whisky, te koja je razlika između Oxford i Derby cipela dominirale su zanimljivim odgovorima i uvidom u visoku mušku modu i etiketu.

Na kraju susreta otvorili su se zanimljivi prijedlozi za sljedeću temu. Samo druženje se nastavilo satima poslije uz jednako ugodnu i lagodnu atmosferu.

Intermediaevalis 2020

23. siječnja 2020. (čet) Teacher's Pub, Savska cesta 76 u 19:00 Serija popularno-znanstvenih susreta s ciljem otvaranja medievistike kao dijela mnogih akademskih disciplina (povijesti, arheologije, povijesti umjetnosti itd.) široj publici, u organizaciji Udruge Gromovnik i Hrvatskog kraljevskog vijeća. Druga tema u seriji događaja Intermediaevalis - ugodni razgovori o srednjovjekovlju, pod nazivom: Franci u Panoniji i ustanak kneza Ljudevita Trajanje od 19:00 do 21:00 sati, format poluotvorenog tipa predavanja. Nakon svakoga izlaganja, članovi publike imat će priliku izraziti svoja mišljenja i postaviti pitanja kroz moderiranu raspravu s našim govornicima i drugim članovima publike.


PREDAVAČI:

dr. sc. Goran Bilogrivić, Filozofski fakultet u Rijeci

Tema: Nove društvene strukture na jugoistočnom obodu Franačkoga Carstva početkom 9. stoljeća

dr. sc. Hrvoje Gračanin, Filozofski fakultet u Zagrebu

Tema: Franačka strategija u Panoniji i percepcija Ljudevitova ustanka

dr. sc. Krešimir Filipec, Filozofski fakultet u Zagrebu

Tema: Promjena kulture panonskih Slavena pod utjecajem franačke vlasti

VODITELJI PROGRAMA:

Marko Paradžik, doktorand povijesti, mag. iur.

Zvonimir Plavec, mag. archeol. et hist.

ORGANIZATOR PROJEKTA:

Zvonimir Plavec, mag. archeol. et hist.

SUORGANIZATORI PROJEKTA:

Ante Brešić Mikulić, doktorand humanističkih znanosti, mag. art.

Dominik Pešut, apsolvent geografije i povijesti

U PROJEKTU SUDJELUJU:

Lucian Borić i Dominik Andreić

Na drugom izdanju zajedničkog projekta Hrvatskog kraljevskog vijeća i Udruge "Gromovnik" okupilo se pedesetak uzvanika. Tema ovog izdanja odnosila se na Franke i Panoniju, te napose pobunu kneza Ljudevita. Uz zanimljive predavače i ugodnu atmosferu koja daje poseban čar ovim predavanjima i izlaganjima. Valja spomenuti veliki interes publike koja je u velikom broju pratila sama predavanja, a na kraju i pitanjima učinila izlaganja znatno interesantnijima.

U daljnjem tekstu preslika programa Intermediaevalisa 2020.

87 views0 comments

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page