top of page
  • Writer's pictureHKRV

Sjećanje na posljednju hrvatsku kraljicu, službenicu Božju Zitu


Na današnji dan 14. ožujka 1989. preminula je NjV kraljica Zita Habsburško-Lotarinška od Bourbon-Parme, posljednja legitimna hrvatska kraljica i supružnica blaženog kralja Karla IV.



Bila je velik pokrovitelj tradicionalnih i kršćanskih vrijednosti. U doba Velikog rata 1914. - 1918. prevodila je mnoge humanitarne organizacije čije je bila pokrovitelj, posebice je vrednovala ulogu žena u pomaganju siročadi, invalidima rata i pomoć socijalno ugroženima. Nakon smrti svoga supruga u zatočeništvu, gotovo je u siromaštvu odgojila sama djecu. Sve do kraja života zauzimala se za slobodu svojih naroda od komunističkog jarma. Posebice je cijenila hrabrost i odanost Hrvata za koje je željela da se oslobode okova Jugoslavije. Preminula je u 96 godini života, pokopana je u kapucinskom samostanu u Beču. U Katoličkoj Crkvi slovi kao službenica Božja.






Životopis

Rođena je 9. svibnja 1892., punim imenom  Zita Marija delle Grazie Adelgonda Micaela Raffaela Gabriella Giuseppina Antonia Luisa Agnese u obitelji Bourbon-Parma. Rođena je u mnogobrojnoj obitelji, bila je 17 dijete od 24 djeteta Roberta I. vojvode od Parme. Odgojena je u strogom katoličkom duhu, pohađala je obrazovanje i odgoj u privatnim školama i samostanu u Bavarskoj i UK. Svog budućeg supruga upoznala je tijekom svog življenja u Austriji, iako se nisu vidjeli deset godina prateći svoje obaveze i obrazovanje. Tijekom njenog boravka u Češkoj 1909., ponovno se upoznala sa Karlom koji je tada služio u vojsci. Jedna je priča o njih dvoje, uistinu rijetka za to doba jer brak od samog početka biva satkan od ljubavi. Zaručili su se 1911. i u istoj godini 21. listopada vjenčali. Nakon ženidbe u prvom zajedničkom bračnom danu jedno drugom su poručili:


"Sada moramo pomoći jedni drugima da dođemo u raj"




Sam nadvojvoda Karlo od početka života nije bio određen za prijestolje, sudbom koja je slijedila po smrti kraljevića Rudolfa, nejednakom vjenčanju kraljevića Franje Ferdinanda i supruge vojvotkinje Sofije, te njihova ubojstva u Sarajevu dovela je Karla 1914. na položaj kraljevića i prijestolonasljednika. Po smrti dugovječnog kralja Franje Josipa I. 1916., Karlo je postao austrijski car, te ugarski, hrvatski, češki itd kralj, posebno na velikoj hrvatsko - ugarskoj krunidbi u Budimpešti u prosincu 1916. kada je okrunjen kao hrvatski i ugarski kralj, te Zita kao naša kraljica. Njegova sudbina, kao i njegove supruge bila je vezana uz tegobe ratnog doba. Izuzetno su socijalno bili osjetljivi, tražili su od visokog društva i dvora skromnost i požrtvovnost u danima neimaštine i patnje svojih naroda. Tu se posebice kraljica Zita pokazala vrlo aktivnom u humanitarnom području. Podržavala je i bila pokroviteljica mnogim sirotištima, kućama ubogih, invalidima, a posebice udovicama ratnih stradalnika. U Zagrebu je bila pokroviteljiva velike izložbe 1917. u kojoj je prikazala kraljevsko ruho sa krunidbe koje je poklonjeno zakladama poradi skupljanja novca i prihoda za ranjenike, siročad i udovice. Nakon završetka rata 1918. odlazi u egzil u Švicarsku, prati supruga u dva pokušaja restauracije vlasti u Ugarskoj i željama za oslobođenje Hrvatske iz Jugoslavije.





Po konačnom odlasku u sužanjstvu na otok Madeiru, u teškim uvjetima života održava obiteljski dom. Njen suprug blaženi kralj Karlo IV. preminuti će u teškim mukama 1. travnja 1922. Ostala je sama sa osmero djece koja je unatoč teškom financijskom stanju odgojila u tradicionalnom katoličkom i kraljevskom duhu i obrazovanju. Posebno je odgajala svog prvorođenog sina Franju Otona (Otto von Hasbsburg) kako bi odgajan bio jedan katolički kralj. Ljubav prema svojim narodima, brigu o svojoj obitelji i djeci, brigu o siromašnima nastavila je sve do posljednjeg dana svog života. Uistinu je živjela jedan uzoriti život. Preminula je 14. ožujka 1989. u 96 godini života, pokopana je u kraljevskoj kripti kapucinskog samostana u Beču.





Povodom godišnjice smrti kraljice Zite, Gebetsliga Hrvatska (HKRV) moli sve svoje članove i pratitelje da posvete današnje molitve u svrhu nakane beatifikacije službenice Božje, kraljice Zite.





Hrvatsko kraljevsko vijeće

2024.


Postanite mecena i podržite rad Hrvatskog kraljevskog vijeća, donacije možete uplatiti na:


Ime primatelja: Hrvatsko kraljevsko vijeće

IBAN: HR8123400091111081585

SWIFT: PBZGHR2X

Banka: Privredna banka Zagreb

Opis: Donacija 

bottom of page