top of page
  • Writer's pictureHKRV

Obilježen spomendan blaženog kralja Karla IV. i godišnjica Hrvatskog proglasa iz 1918.



Udruga Hrvatsko kraljevsko vijeće 21. listopada 2021. u Zagrebu je obilježila spomendan blaženog hrvatskog kralja Karla IV. i godišnjicu donošenja Hrvatskog (trijalističkog) proglasa iz 1918., pritom odavši počast palim Hrvatima u Velikom ratu 1914. - 1918.



U čitavom događaju sudjelovalo je oko 40tak članova HKRV-a koji su se okupili kako bi prisustvovali obilježavanju spomendana i godišnjice. Okupljanje je započelo ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta gdje se okupilo desetak članova koji su u povorci krenuli Deželićevom ulicom prema crkvi sv. Blaža, gdje su im se pridružili ostali članovi i uzvanici.

U crkvi sv. Blaža bila je izložena relikvija blaženog kralja Karla IV. uz prigodan aranžman i njegovu sliku. Svetu misu slavio je prečasni Anđelko Katanec pred 70tak vjernika, tijekom mise naglasio je važnost kralja Karla IV. kao blaženika njegovu posvećenost obiteljskom životu i ulozi kao oca. Nakon okončanja Svete mise Marko Ivković izveo je u solističkom nastupu dvije svečane himne: Lijepu našu Domovinu i Kraljevku. Nakon završetka svečanih himni uzvanici su se uputili ka Rudolfovim vojarnama u Austrijskoj ulici, gdje je nastavljen prigodni svečani program.



Ispred glavne zgrade Rudolfovih vojarni (nazvanih po kraljeviću Rudolfu, sinu kralja Franje Josipa) okupilo se preko 20tak članova Hrvatskog kraljevskog vijeća prilikom čega je započet svečani program. Voditelji programa bili su tajnik udruge HKRV-a Borna Kuri i Dominik Jakov pl. Bulat Vručinić. Program se sastojao od tri govornika Ante Brešića pl. Mikulića, Ante pl. Franića i Dominika Jakova pl. Bulata Vručinića koji su u svojim govorima se tematski odnosili na povijesne okolnosti Velikog rata 1914.-1918. i ulogu Hrvata u njemu, životu i vladavini kralja Karla IV. kao i njegovoj vjerskoj ulozi i značaju kao blaženika. Nakon završetka govora uzvanici su položili vijence ispred spomenika palim Hrvatima u Velikom ratu 1914. - 1918. kraj kojih su držali svečan stav pozor dva zastavnika jedan u kraljevskoj domobranskoj odori sa povijesnom zastavom (Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije) i drugi s zastavom svih hrvatskih zemalja poznatom kao i Karlovom zastavom. Nakon polaganja vijenca uzvanici su se poklonili pred spomenikom u čast svih stradalih Hrvata i hrvatskih vojnika u Prvom svjetskom ratu.





Snimku s isječcima događa možete pogledati u povoj poveznici:





Hrvatsko kraljevsko vijeće

2021.


Postanite mecena i podržite rad Hrvatskog kraljevskog vijeća, donacije možete uplatiti na:


Ime primatelja: Hrvatsko kraljevsko vijeće

IBAN: HR81 2340 0091 1110 8158 5

SWIFT: PBZGHR2X

Banka: Privredna banka Zagreb

Opis: Donacija







257 views0 comments

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page