top of page
  • Writer's pictureHKRV

Obilježena stogodišnjica smrti blaženog hrvatskog kralja Karla IV.



Prvog travnja 2022. Hrvatsko kraljevsko vijeće obilježilo stogodišnjicu smrti blaženog hrvatskog kralja Karla IV. kroz niz događaja na Madeiri i u Zagrebu Ove godine navršavamo punih sto godina od tragične smrti jedinog hrvatskog kralja blaženika i posljednjeg legitimnog vladara po Zvonimirovu nasljednom pravu Karla IV. Habsburško-Lotarinškog. Ovom prilikom HKRV je sudjelovao u nizu događaja na Madeiri i u Zagrebu kako bi obilježili ovu veliku godišnjicu i time odali počast našem posljednjem legitimnom kralju i njegovu nasljeđu koje baštinimo jednako kao legitimisti i kao vjernici.



Madeira

U katedralnoj crkvi Gospe od Uznesenja (Sé Catedral de Nossa Senhora da Assunção) u mjestu Funchal, otok Madeira slavljena je pontifikalna Sveta misa na latinskom jeziku. Misnom slavlju nazočili su članovi carske i kraljevske obitelji Habsburško-Lotarinške NjKV kraljević Karlo i Juraj, nadvojvoda Ferdinand Zvonimir, Eduard itd, nadvojvotkinja Ana Gabriela i stotinjak drugih članova ove slavne obitelji. Uz njih bili su uzvanici iz različitih vladarskih loza, predstavnika državne i lokalne vlasti i dostojanstvenika Crkve. Među redovima i organizacijama valja spomenuti članove Malteškog reda, Reda sv. Jurja, Reda sv. Konstantina i Jurja, Reda sv. Mauricija i Lazara, Viteškog (mađarskog) reda itd, članove Gebetslige, Korune Češke i mnoge druge organizacije te povijesne postrojbe. Misnom slavlju prisustvovali su članovi Hrvatskog kraljevskog vijeća, conte dr. Giuseppe pl. Rizzani i počasni član HKRV Charles A. Coulombe. Nakon završetka misnog slavlja u sakristiji je organiziran doček uvaženih gostiju, nakon čega su se uzvanici zaputili prema crkvi Gospe od Vrha.



Sveta misa u katedralnoj crkvi Gospe od Uznesenja u Funchalu, u prvom redu NjKV kraljević Karlo, nadvojvotkinja Ana Gabriela i kraljević Juraj

Crkva Gospe od Vrha (Igreja de Nossa Senhora do Monte) nalazi se također u mjestu Funchal, te je posljednje počivalište blaženog kralja Karla IV. Njegov grob nalazi se u omanjoj bočnoj kapelici ukrašen cvijećem i vrpcama svih boja naroda negdašnje K. u. K. monarhije. Ovdje su se uzvanici mogli pomoliti pred grobom blaženika i sudjelovati u blagoslovu presvetog sakramenta. Među mnogim organizacijama i službenim predstavnicima također je i poklonstvo Hrvatskog kraljevskog vijeća predvođeno conteom Rizzanijem poklonilo se i pomolilo pred grobom blaženog kralja Karla IV. Nakon završetka bogoslužja posebno je bilo dojmljivo okupljanje oko stotinjak članova obitelji Habsburško-Lotarinške predvođenih NjKV kraljevićima Karlom i Jurjem, svakako među prisutnima ugodan dojam je ostavio i nadvojvoda Ferdinanad Zvonimir koji je posebice omiljen u našem narodu, te nosi ime po hrvatskom kralju i s dragošću ističe činjenicu da je kršten u Zagrebu. Uz same dane ove velike stogodišnjice organizirano je niz kulturnih događaja koji su također i prethodili ovom danu (koncert, izložbe), dok sam dan je okončan svečanim domjenkom. Tom prilikom uručena su službena pisma HKRV-a kraljeviću Karlu i nadvojvodi Martinu.



Okupljeni članovi obitelji Habsburško-Lotarinške i slike grobnice i crkve Gospe od Vrha


Conte dr. Giuseppe pl. Rizzani predaje službena pisma HKRV-a kraljeviću Karlu i nadvojvodi Martinu Habsburško-Lotarinškom

Zagreb

Zbog teškog stanja crkvi nakon potresa u užem gradskom središtu, organizirano je misno slavlje u crkvi sv. Kvirina na Pantovčaku koje je predvodio prečasni mr. Marko Kovač, kancelar nadbiskupskog duhovnog stola. Misno slavlje organizirali su članovi Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite. Uz mnoštvo, posebice mladih prisustvovali su misnom slavlju članovi Hrvatskog kraljevskog vijeća koje je vodio tajnik HKRV-a Borna Kuri i predstavnik doma i kluba plemstva HKRV-a Domagoj Jurčić pl. Jurjević de Tuol i upriličili događaj i zastavom Zemalja krune Zvonimirove. Misnom slavlju prisustvovali su mnogi uzvanici i organizacije, među njima molitvena grupa i program Bratstva blaženog Karla, Karlovačka građanska garda, Zrinska garda iz Čakovca itd. Tijekom misnog slavlja uzvanici su imali priliku prisustvovati relikviji blaženog kralja Karla IV. Za potrebe Laudato TV-a naš tajnik gosp Kuri dao je kratku izjavu.



Misno slavlje u crkvi sv. Kvirina na Pantovčaku u Zagrebu




Predavanje povodom stogodišnjice Kako bi vam približili život i vladavinu blaženog kralja Karla IV. pozvali smo dva predavača koji su upotpunili obilježavanje ove stogodišnjice kroz odgovor na niz pitanja vezanih uz život, odrastanje, vladavinu, smrt i kanonizaciju kralja Karla IV. i kraljice Zite. Voditeljica predavanja bila je naša članica Valentina Peršun, a predavači Ante Brešić pl. Mikulić i Charles A. Coulombe. O temama dualizma, trijalizma, Velikog rata, Austro-Ugarske monarhije i Hrvatske u to doba možete više saznati u slijedećim poveznicama, predavanja su na engleskom jeziku kako bi približila temu široj publici:


Blessed Emperor and King Charles I (IV) Habsburg - part 1 (Ante Brešić pl. Mikulić)


Blessed Emperor and King Charles I (IV) Habsburg - part 2 (Charles A. Coulombe)




Više o samom životu i vladavini blaženog kralja Karla IV. možete pročitati u objavi povodom 98 godišnjice njegove smrti:


Slikovni izv (G. Rizzani, C. Coulombe, J. Čížek i S. Botić)



Hrvatsko kraljevsko vijeće

2022.


Postanite mecena i podržite rad Hrvatskog kraljevskog vijeća, donacije možete uplatiti na:


Ime primatelja: Hrvatsko kraljevsko vijeće

IBAN: HR81 2340 0091 1110 8158 5

SWIFT: PBZGHR2X

Banka: Privredna banka Zagreb

Opis: Donacija



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page