top of page
  • Writer's pictureHKRV

Posljednji ispraćaj NjKV Amedea Zvonimira


Povodom smrti NjKV Amedea Zvonimira, hrvatskog kraljevića i vojvode od Aoste održan je sprovod u Firenci i misa zadušnica u Zagrebu, prigodom čega su se mnogi posljednji put oprostili s Njegovom Visosti.


NjKV Amedeo Zvonimir Savoj-Aosta, hrvatski kraljević i vojvoda od Aoste rođen je 27. rujna 1943., sin Aimone Tomislava II., posljednje osobe koja je u povijesti nosila naslov hrvatskog kralja, iste godine abdikacijom oca prelaze sva prava i naslovi na njega. Za života imao je dobre odnose s hrvatskom koju je više puta posjetio. NjKV Amedeo Zvonimir preminuo je u jutarnjim satima 1. lipnja 2021. u 77. godini života. Iza sebe ostavio je četvero djece, od kojih sin NjKV Aimone biva slijedeći nasljednik dinastijskih prava i naslova.


Više o životu Amedea Zvonimira i njegova oca možete saznati u slijedećoj poveznici:



RIP NjKV Amedeo Zvonimir, hrvatski kraljević i vojvoda od Aoste
1943. - 2021.

Rekvijemska misa u Firenci


Sprovod NjKV Amedea Zvonimira održan je u bazilici sv. Miniata u Firenci (Basilica di San Miniato al Monte) 4. lipnja 2021., s početkom u 11:30 sati. Rekvijemsku misu slavio je vlč. Gianni Bernardo, poglavar Reda Gospe od gore Oliveta (OSB Oliv). Prilikom ispraćaja sudjelovali su članovi obitelji Savoj-Aosta, kao i mnogi predstavnici većinom talijanskih organizacija i udruženja. Ispraćaj je popraćen i uz mnoge izraze sućuti od većine sadašnjih i bivših vladarskih obitelji, plemićkih organizacija i udruženja iz Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Portugala, Brazila itd. Među njima izraze sućuti poslalo je i vodstvo Hrvatskog kraljevskog vijeća. Počasnu stražu držali su pripadnici talijanske mornarice. Nakon završetka rekvijemske mise dani su izrazi sućuti udovici, kraljevnoj Silviji, kao i njegovoj djecu, te sinu NjKV Aimonu, novom vojvodi od Aoste. Zemaljski ostaci NjKV Amedea Zvonimira biti će trajno položeni u obiteljsku grobnicu u Turinu.




Misa zadušnica u Zagrebu


Povodom smrti NjKV Amedea Zvonimira, koji je nosio uz naslov vojvode od Aoste i onaj hrvatskog kraljevića, za pokoj duši održana je Misa zadušnica 8. lipnja 2021. u crkvi sv. Blaža u Zagrebu. Svetu misu slavio je vlč. Anđelko Katanec, pri kojoj je navedena nakana za dušu pokojnika. Svetoj misi prisustvovali su članovi Hrvatskog kraljevskog vijeća i time odali počasti i poslali posljednje pozdrave i molitve za pokojnog Amedea Zvonimira.



Slikovni izvori (RCDS i HKRV)


HKRV 2021.


Ukoliko želite podržati rad Hrvatskog kraljevskog vijeća, donacije možete uplatiti na:


Ime primatelja: Hrvatsko kraljevsko vijeće

IBAN: HR81 2340 0091 1110 8158 5

SWIFT: PBZGHR2X

Banka: Privredna banka Zagreb

Opis: Donacija

bottom of page